2024-es
Otthonfelújítási támogatás:

2024-es Otthonfelújítási támogatás: Egy csokorban minden tudnivaló

egy csokorban minden tudnivaló

Az új Otthonfelújítási Program célja a lakossági energiahatékonysági beruházások támogatása, így lehetőséget nyújt a családi házak energetikai korszerűsítésére némi költségbeli támogatással kiegészítve. A program költségoldala három pillérből áll: önerőből, vissza nem térítendő támogatásból és kamatmentes hitelből. Az információk azonban igencsak tördelve érkeztek, ezért most a lehető legrövidebben és legérthetőbben próbáljuk összeszedni az összes, eddig homályos részletet.

Mikortól és meddig lehet pályázni?

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg:
108.240.000.000 forint, a beruházás eredményeként pedig legfeljebb 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

  A kérelmeket benyújtani 2024.07.01-től 2025.12.31-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehetséges az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező közvetítőhöz (Lakossági MFB Pont Plusz).

Mik a feltételek? Ki pályázhat?

  • Az Otthonfelújítási Program fókuszában az december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak állnak.
  • A projektekben a kiinduló állapothoz képest épületenként legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás csökkenést szükséges elérni a finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként, melyet Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani. Ehhez kifejezetten ajánlott minden igénylő számára tanácsadó igénybevétele.
  • A kölcsönrész és a vissza nem térítendő teljes összeg 2,5 – 6 millió forint között lehet, a hitel és a támogatás pedig külön-külön 2,5, 3,0 vagy 3,5 millió forint lehet, járástól függően.
  • Egy felújítási projektre legfeljebb 7 millió forintnyi költség számolható el, és minimum 14,3%-nyi saját forrást kell biztosítani hozzá. A beruházás ennél kevesebb lehet, de több nem.
  • A hitelrész futamideje legfeljebb 12 évre emelkedett, ami a türelmi és rendelkezésre tartási idővel együtt értendő!
  • A saját forrásba beszámítható a lakás-takarékpénztári megtakarítás, és a saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.

Mire fordítható a támogatás?

  • Hőszigetelés
  • Nyílászárók cseréje
  • Használati melegvíz rendszer korszerűsítése
  • Fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés)
  • Meleg vizes puffertartály létesítésére,
  • A kapcsolódó helyreállítási, javítási munkákra

A fajlagos maximum költségek mindegyiknél külön-külön meghatározásra kerültek.

Hol lehet benyújtani a pályázatot?

A kérelmet az OTP, az MBH és a Gránit bankok által üzemeltetett MFB Pontokon lehet beadni.

Amennyiben további kérdéseid merülnek fel a támogatással kapcsolatban, esetleg tanácsadóra vagy energetikai tanúsítványra van szükséged, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot, ahol kollégáink a lehető leghamarabb keresni fognak.

Lakossági Pályázatok

Falusi CSOK

5000 fő alatti településen élsz? Ingatlant vásárolnál, építenél, esetleg bővítenél? Akkor ez a pályázat Neked szól!

Tovább olvasom »